درود عزیز دلم
چه خبر؟ خوبی؟
آقا بریم سراغ تامپوناد قلبی که یه بار برای همیشه یاد بگیریمش.
قبلش اینو بگم که در فضای پریکارد حدود 15 تا 30 و گاهی تا 50 میلی لیتر مایع سروزی وجود داره که حرکت قلب رو تسهیل میکنه.
حالا اگه هر گونه مایعی اضافه بر این مقدار وارد این فضا بشه، بهش میگن پریکاردیال افیوژن مث تجمع خون.
اما تامپوناد چیه؟
تامپوناد یعنی هرگونه تجمع مایع در فضای پریکارد که باعث اختلال در کار قلب بشه.
خب چه فرقی با پریکاردیال افیوژن کرد؟
آها نکتش همینجاست
ایجاد تامپوناد به دو عامل حجم و سرعت تجمع افیوژن بستگی داره اما سرعت خیلی مهم تره.
یعنی اینکه گاهی ممکنه بیمار با 100 سی سی تجمع مایع با فشار و سرعت بالا و ناگهانی دچار تامپوناد بشه (شکل حاد) ولی ممکنه یه بیمار دیگه بتونه یک لیتر مایع با سرعت و فشار کم رو تحمل کنه و دچار تامپوناد نشه (شکل مزمن).
خب شما فکر بکنید رفتید استخر و زیر آب هستین
شما میتونید حرکاتی که خارج آب انجام میدادین رو زیر آب هم انجام بدین؟
قطعا نه، قلب هم همینطوره و این فشار های اضافی که به قلب وارد میشه باعث کاهش برون ده قلب و در نتیجه اختلال در کار قلب میشه که اگه درمان نشه موجب مرگ میشه، مث دو تا موردی که عکس و کلیپش رو گذاشتیم.
یه سری عوامل باعث ایجاد تامپوناد میشه مث تروما ها (نافذ یا غیر نافذ)، تومور ها و نئوپلازی ها، اعمال تهاجمی بر روی قلب مث گذاشتن پیس میکر یا کتتریزاسیون و پریکاردیت یا همون التهاب پریکارد (که خود همین پریکاردیت عوامل ایجاد مختلفی داره مث کم کاری تیروئید، MI، عفونت های ویروسی و باکتریایی، تومور ها، نارسایی کلیه و …) و … .
حالا بریم سراغ علائم بیمار:
جونم براتون بگه که بیمار ممکنه افت فشار خون، اتساع ورید های گردن (مث اتساع ورید ژوگولار_ چقدر من اسم اینو دوس دارم، لبارو غچه کن و بگو ژوگولار، با حال نیست؟)، درد قفسه سینه و تنگی نفس، افزایش CVP (فشار ورید مرکزی یا همون سنترال ونوس پرژژژژر)، خستگی و ضعف، شوک، سنکوب، بی قراری، ضعیف و پارادوکسی شدن نبض، تاکی پنه و تپش قلب و … داشته باشه که بر اساس سیر بیماری و اینکه مزمن باشه یا حاد فرق داره و متفاوته این علائم.
رو ECG هم Qrs آلترنانس و تاکی کاردی سینوسی و ولتاژ پایین QRS اتفاق میوفته.
برای تشخیص هم میشه اکوکاردیوگرافی، نوار قلب و گرافی گرفت.
همونطور که اول کار گفتم، اگه تامپوناد سریع درمان نشه موجب فوت میشه
حالا درمانش چجوریاس؟
در کل باید این فشار اضافی به قلب برداشته و کنترل بشه که در موارد تروماتیک جراحی صورت میگیره و تا قبل جراحی و یا حتی در بقیه موارد، پریکاردیو سنتز انجام میشه و اگه در مواردی امکان پریکاردیوسنتز نبود، باید داروهای اینوتروپ مثبت رو به بیمار تزریق کرد.
میدونی پریکاردیوسنتز چیه؟
البته کنترل فشار خون هم باید انجام بشه که داروهای آدرنرژیک تجویز میشه.
خب تا اونجا که میشد سعی کردم خلاصه وار تامپوناد رو معرفی کنم.
امیدوارم استفاده کرده باشید.
کلیپ کیس مبتلا به تامپوناد
اگه این مطلب دوست داشتی با دوستات به اشتراک بذار
سلام دوست عزیز:
شما هم میتونید از کیس های بیمارستانی خاص که در بالین یا اتاق عمل مشاهده میکنید (مثل این کیس : تامپوناد)، با کسب اجازه از بیمار و مسئول مربوطه، عکس یا کلیپ تهیه کنید و با داستان کامل کیس، برای ما ارسال کنید.
کیس های ارسالی با نا فرستنده در تلگرام، اینستاگرام و وبسایت تیم علوم جراحی (surgical sciences) قرار داده میشود و درصورت تمایل آیدی فرستنده نیز تگ یا منشن میشود و در صورتی که مطالب ارسالی شما بازدید و تعامل بالا داشته باشد، جایزه تعلق میگیره.
جهت ارسال آثار میتونید از طریق دایرکت اینستاگرام با ما در ارتباط باشید تا هماهنگی های لازم صورت بگیره.
جهت عضویت در پیج اینستاگرام ما، از طریق دکمه زیر اقدام کنید یا آیدی surgical_sciences را در سرچ اینستاگرام خود وارد کنید.